Aceasă zonă pentru mine este o enigmă. Este o zonă împrejmuită aflată în spatele clădirii ridicate la sfârşitul secolului XIX, “bufetul grădinii”, format dintr-un corp central din care se deschid simetric două săli. În această clădire a fost restaurantul “Priveghetoarea” iar din 1984 “Expoziţia de Etnografie si Artă Populară a Muzeului Brăilei”. Pe acest teren, existau urme de morminte neângrijite dar şi o cruce mare de piatră, ridicată la 1886 de “Stan Heroiu cu soţia sa Ana” alături de o fântână astupată. Anul trecut, toate urmele au dispărut, terenul a fost nivelat! Erau practic cele mai vechi elemente din parc, toate celelalte au apărut ulterior şi nu înţeleg de ce au dispărut! O enigmă.
Buna, Se pare ca esti foarte tanar. Dupa cum ai mentionat, restaurantul "Privighetoarea" (ma refer la cladire si functionalitate, nu la nume) existase acolo de mult. In spate fusese terasa restaurantului. Acum foarte multi ani, cu ocazia comemorarii lui Panait Istrati (mai mult fortati de francezi, ca noi... deh... nu il "iubeam" pt. ca "tradase comunismul") s-au facut mai multe chestii in Braila si in imprejurimi (d.ex. la Baldovinesti). Restaurantul a fost transformat intr-un soi de "muzeu etnografic" (pe care nu-l vizita mai nimeni, ca nu il gaseai niciodata deschis) iar in spate au fost construite: o casa din chirpici acoperita cu stuf (gen "traditional"), o falsa fantana cu cumpana si au fost aduse niste cruci tipice pentru Baragan, LUATE de la locurile lor si de la mortii lor! Deci "profanarea de morminte" nu se produce in Gradina Mare - ci a fost produsa undevaaa... de muuult... poate in camp, poate prin vreun cimitir (de unde au fost aduse crucile alea). Ceea ce e in poza ta sunt resturi din vechea terasa.
Fara sa imi fie DELOC simpatic "stii-tu-cine", si fara sa ma refer la "cui ii apartine acum localul", de fapt, in opinia mea, s-a facut acolo un lucru bun: s-a redat destinatia initiala cladirii, destinatie care era chiar potrivita! Mai trebuie doar sa desfiinteze naibii tarabaraia aia de mici si bere de pe alei, pentru ca Gradina Mare sa se inderepte spre ceea ce ar trebui sa fie: un parc decent, langa centrul unui oras (ma rog! pentru asta ar mai trebui si alte lucruri dar e prea mult de scris).
@anonim – Mulţumesc pentru vizită şi comentariu. Am aflat de la “conventiapeisajului” că aceste elemente au fost de fapt plantate, au aparut ca anexe la “muzeul etnografic”. Am reluat ulterior această temă: Brăila Grădina Publică Crucea votivă şi Fântâna
conventia.peisajului – Mulţumesc pentru vizită şi comentariu. Fotografia este din 2012, se desfiinţase “Expoziţia de Etnografie şi Artă Populară a Muzeului Brăilei” iar spaţiul era scos la licitaţie, habar nu am la cine a ajuns, acum au apărut şi locurile cu umbreluţe pe terasă. Deşi tema blogului este alta, în căutarea unor răspunsuri, aveam de gând să revin cu acest subiect şi o voi face foarte curând.
Pentru Grădina Mare, personal, am mai multe întrebări: 1. Cum au apărut şi de ce au dispărut crucea şi fântâna precum şi urmele celorlalte morminte, dacă dedesubt sunt sau nu, persoane înhumate. 2. De ce nu se înlătură gardul extins mai mult decât necesar unui perimetru de protecţie, în jurul Castelului de Apă, extins probabil când a primit temporar destinaţia de spaţiu pentru alimentaţia publică. 3. De ce s-a acceptat prezenţa acelei baze sportive care actualmente s-a tot extins, plus construcţii noi şi nu este redat spaţiul vegetaţiei şi Grădinii Mari.
PS Şi eu mă întrebam anul trecut cine a dat aprobarea uneia dintre terasele cu mici, exact în faţa micii grote, cu cele două statui, cioban şi ciobăniţă, să nu te poţi apropia sau să mai face măcar o fotografie.
Scuze! Contul de "Conventia Peisajului" mi-a intrat automat, cred ca era setat Windows sa-l "tina minte". In realitate ti-am trimis un e-mail de pe alt cont Google, cel de pe care corespondez. Semnatura de acolo e numele meu real.
Buna, din nou :) Nu sunt "autoritate publica", asa ca nu am cum sa iti raspund la unele intrebari; am comentat in functie de ceea ce am stiut / vazut / trait eu. Nici macar nu lucrez in domeniul "patrimoniu cultural" (construit au ba), desi domeniul de care ma ocup are ceva conexiuni cu acesta (cu o astfel de "conexiune" te-am si descoperit ;) ) Stiu sigur un lucru: fantana era "falsa" - adica erau doar ghizdul si cumpana, NU si putzul (nici nu avea cum, dedesubt fiind hrube). Crucile, fantana si casa (care de mult nu mai era) au aparut ca anexe la "muzeul etnografic", pt. a ilustra "specificul de Baragan" si au disparut... iac'asha (habar n-am daca pur si simplu si in timp sau daca cineva a decis asta). Sunt multe lucruri care in Gradina Mare ma deranjeaza si pe mine! Daca vrei sa incercam ceva impreuna pe aceasta tema, poate discutam :) Daca nu, putem incerca si... separat... :)
Am uitat sa-ti spun: pe locul "bazei sportive" era, de cand eram eu copil, un patinoar natural (iarna - adica se turna apa pe terenul acela si era lasata sa inghete) si (cred) ceva teren de handbal / volei vara. De "extins"... nah! s-a "extins" de cand am inceput sa avem "investitori"... ma abtin la "de care?" :P
conventia.peisajului – Şi eu tot aşa am prins, exista acea mică bază sportivă de volei/handbal din anii ‘70, nu ştiu când şi cum a apărut, cine a considerat că ar trebui aplasat acolo aşa ceva. Am sperat ca după 1989, degradându-se, să dispară şi să fie redat spaţiul Grădinii Mari (care nu este totuşi chiar aşa de mare, aprox 6 ha) şi să se păstreze intenţia iniţială de la înfiinţarea ei. Aveam alte baze sportive, jos se dezvolta baza “Spartacus” cu probabil suficiente terenuri de tenis de câmp, înconjurate de vegetaţie, Patinoarul. Din păcate edilii au văzut altfel lucrurile şi clădirile respective au răsărit monstrous în mijlocul Grădinii. Eu asta aş face primul lucru, lichidarea şi redarea vizuală a spaţiului respectiv :)
conventia.peisajului – Nu se pune problema să nu semnez o petiţie, anterior blogului, pe alte subiecte, personal am avut o perioadă “petiţionară”. La toate petiţiile, instituţiile mi-au dat un răspuns oficial în scris, conform legii, în maxim 45 zile.
Subiectul despre care discutăm interesează pe foarte, foarte puţini brăileni şi nu ştiu câţi au şi aceeaşi opinie, poate alţii consideră că baza respectivă se integrează armonios dorinţei de servicii şi peisajului. Dacă prin absurd, că tot se vorbeşte de regionalizare, brăilenii ar afla că Grădina Mare va fi rasă pentru a se ridica sediul noului Centru de Regiune Brăila, nu ştiu câţi vor protesta, mulţi vor fi mândri de ispravă :)
Pai, daca ar fi vorba sa se "integreze ofartei de servicii si peisajului", presupun ca... n-ar dura mult si pe locul Gradinii ar aparea ceva "mall" (asa cum, se pare, o sa se intample la "Caporalul Musat" :D )
conventia.peisajului – Acum avem o veste de la consilierii municipali brăileni la întrebarea de la punctul 2, despre Castelului de Apă din Grădina Publică Brăila. Cine ştie, poate vor răspunde şi la întrebarea de la punctual 3, despre Proprietatea Privată din Grădina Publică :)
Invitaţie specială: Excede tematica blogului, am spus, în căutarea unor răspunsuri, aveam de gând să revin cu acest subiect. Săptămâna viitoare voi face postările cu cele trei întrebări despre Grădina Publică, cine ştie ce mai aflăm. Nu mă uitaţi, vă aştept cu interes comentariile.
Aceasă zonă pentru mine este o enigmă. Este o zonă împrejmuită aflată în spatele clădirii ridicate la sfârşitul secolului XIX, “bufetul grădinii”, format dintr-un corp central din care se deschid simetric două săli. În această clădire a fost restaurantul “Priveghetoarea” iar din 1984 “Expoziţia de Etnografie si Artă Populară a Muzeului Brăilei”.
RăspundețiȘtergerePe acest teren, existau urme de morminte neângrijite dar şi o cruce mare de piatră, ridicată la 1886 de “Stan Heroiu cu soţia sa Ana” alături de o fântână astupată. Anul trecut, toate urmele au dispărut, terenul a fost nivelat! Erau practic cele mai vechi elemente din parc, toate celelalte au apărut ulterior şi nu înţeleg de ce au dispărut! O enigmă.
Buna,
RăspundețiȘtergereSe pare ca esti foarte tanar. Dupa cum ai mentionat, restaurantul "Privighetoarea" (ma refer la cladire si functionalitate, nu la nume) existase acolo de mult. In spate fusese terasa restaurantului. Acum foarte multi ani, cu ocazia comemorarii lui Panait Istrati (mai mult fortati de francezi, ca noi... deh... nu il "iubeam" pt. ca "tradase comunismul") s-au facut mai multe chestii in Braila si in imprejurimi (d.ex. la Baldovinesti). Restaurantul a fost transformat intr-un soi de "muzeu etnografic" (pe care nu-l vizita mai nimeni, ca nu il gaseai niciodata deschis) iar in spate au fost construite: o casa din chirpici acoperita cu stuf (gen "traditional"), o falsa fantana cu cumpana si au fost aduse niste cruci tipice pentru Baragan, LUATE de la locurile lor si de la mortii lor!
Deci "profanarea de morminte" nu se produce in Gradina Mare - ci a fost produsa undevaaa... de muuult... poate in camp, poate prin vreun cimitir (de unde au fost aduse crucile alea).
Ceea ce e in poza ta sunt resturi din vechea terasa.
Fara sa imi fie DELOC simpatic "stii-tu-cine", si fara sa ma refer la "cui ii apartine acum localul", de fapt, in opinia mea, s-a facut acolo un lucru bun: s-a redat destinatia initiala cladirii, destinatie care era chiar potrivita! Mai trebuie doar sa desfiinteze naibii tarabaraia aia de mici si bere de pe alei, pentru ca Gradina Mare sa se inderepte spre ceea ce ar trebui sa fie: un parc decent, langa centrul unui oras (ma rog! pentru asta ar mai trebui si alte lucruri dar e prea mult de scris).
Un "fals muzeu", o "falsa fantana", "false cruci" si un comentariu cat se poate de fals si rauvoitor!
Ștergere@anonim – Mulţumesc pentru vizită şi comentariu. Am aflat de la “conventiapeisajului” că aceste elemente au fost de fapt plantate, au aparut ca anexe la “muzeul etnografic”. Am reluat ulterior această temă: Brăila Grădina Publică Crucea votivă şi Fântâna
Ștergereconventia.peisajului – Mulţumesc pentru vizită şi comentariu. Fotografia este din 2012, se desfiinţase “Expoziţia de Etnografie şi Artă Populară a Muzeului Brăilei” iar spaţiul era scos la licitaţie, habar nu am la cine a ajuns, acum au apărut şi locurile cu umbreluţe pe terasă. Deşi tema blogului este alta, în căutarea unor răspunsuri, aveam de gând să revin cu acest subiect şi o voi face foarte curând.
RăspundețiȘtergerePentru Grădina Mare, personal, am mai multe întrebări:
1. Cum au apărut şi de ce au dispărut crucea şi fântâna precum şi urmele celorlalte morminte, dacă dedesubt sunt sau nu, persoane înhumate.
2. De ce nu se înlătură gardul extins mai mult decât necesar unui perimetru de protecţie, în jurul Castelului de Apă, extins probabil când a primit temporar destinaţia de spaţiu pentru alimentaţia publică.
3. De ce s-a acceptat prezenţa acelei baze sportive care actualmente s-a tot extins, plus construcţii noi şi nu este redat spaţiul vegetaţiei şi Grădinii Mari.
PS Şi eu mă întrebam anul trecut cine a dat aprobarea uneia dintre terasele cu mici, exact în faţa micii grote, cu cele două statui, cioban şi ciobăniţă, să nu te poţi apropia sau să mai face măcar o fotografie.
Scuze! Contul de "Conventia Peisajului" mi-a intrat automat, cred ca era setat Windows sa-l "tina minte". In realitate ti-am trimis un e-mail de pe alt cont Google, cel de pe care corespondez. Semnatura de acolo e numele meu real.
RăspundețiȘtergereBuna, din nou :)
RăspundețiȘtergereNu sunt "autoritate publica", asa ca nu am cum sa iti raspund la unele intrebari; am comentat in functie de ceea ce am stiut / vazut / trait eu. Nici macar nu lucrez in domeniul "patrimoniu cultural" (construit au ba), desi domeniul de care ma ocup are ceva conexiuni cu acesta (cu o astfel de "conexiune" te-am si descoperit ;) )
Stiu sigur un lucru: fantana era "falsa" - adica erau doar ghizdul si cumpana, NU si putzul (nici nu avea cum, dedesubt fiind hrube). Crucile, fantana si casa (care de mult nu mai era) au aparut ca anexe la "muzeul etnografic", pt. a ilustra "specificul de Baragan" si au disparut... iac'asha (habar n-am daca pur si simplu si in timp sau daca cineva a decis asta).
Sunt multe lucruri care in Gradina Mare ma deranjeaza si pe mine! Daca vrei sa incercam ceva impreuna pe aceasta tema, poate discutam :) Daca nu, putem incerca si... separat... :)
Am uitat sa-ti spun: pe locul "bazei sportive" era, de cand eram eu copil, un patinoar natural (iarna - adica se turna apa pe terenul acela si era lasata sa inghete) si (cred) ceva teren de handbal / volei vara. De "extins"... nah! s-a "extins" de cand am inceput sa avem "investitori"... ma abtin la "de care?" :P
RăspundețiȘtergereconventia.peisajului – Şi eu tot aşa am prins, exista acea mică bază sportivă de volei/handbal din anii ‘70, nu ştiu când şi cum a apărut, cine a considerat că ar trebui aplasat acolo aşa ceva. Am sperat ca după 1989, degradându-se, să dispară şi să fie redat spaţiul Grădinii Mari (care nu este totuşi chiar aşa de mare, aprox 6 ha) şi să se păstreze intenţia iniţială de la înfiinţarea ei. Aveam alte baze sportive, jos se dezvolta baza “Spartacus” cu probabil suficiente terenuri de tenis de câmp, înconjurate de vegetaţie, Patinoarul. Din păcate edilii au văzut altfel lucrurile şi clădirile respective au răsărit monstrous în mijlocul Grădinii. Eu asta aş face primul lucru, lichidarea şi redarea vizuală a spaţiului respectiv :)
RăspundețiȘtergereCorect! Daca face cineva vreo petitie pe tema asta, semnezi? ;)
ȘtergereSau... daca incearca sa conceapa actiuni mai "traznite", ashaaa... te bagi? ;)
Oricum, o sa fie greu - braileanu', daca are micu' berea si maneaua... daca se poate chiar la scara blocului... cam canci :(
conventia.peisajului – Nu se pune problema să nu semnez o petiţie, anterior blogului, pe alte subiecte, personal am avut o perioadă “petiţionară”. La toate petiţiile, instituţiile mi-au dat un răspuns oficial în scris, conform legii, în maxim 45 zile.
RăspundețiȘtergereSubiectul despre care discutăm interesează pe foarte, foarte puţini brăileni şi nu ştiu câţi au şi aceeaşi opinie, poate alţii consideră că baza respectivă se integrează armonios dorinţei de servicii şi peisajului. Dacă prin absurd, că tot se vorbeşte de regionalizare, brăilenii ar afla că Grădina Mare va fi rasă pentru a se ridica sediul noului Centru de Regiune Brăila, nu ştiu câţi vor protesta, mulţi vor fi mândri de ispravă :)
Pai, daca ar fi vorba sa se "integreze ofartei de servicii si peisajului", presupun ca... n-ar dura mult si pe locul Gradinii ar aparea ceva "mall" (asa cum, se pare, o sa se intample la "Caporalul Musat" :D )
Ștergereconventia.peisajului – Acum avem o veste de la consilierii municipali brăileni la întrebarea de la punctul 2, despre Castelului de Apă din Grădina Publică Brăila. Cine ştie, poate vor răspunde şi la întrebarea de la punctual 3, despre Proprietatea Privată din Grădina Publică :)
RăspundețiȘtergereInvitaţie specială: Excede tematica blogului, am spus, în căutarea unor răspunsuri, aveam de gând să revin cu acest subiect. Săptămâna viitoare voi face postările cu cele trei întrebări despre Grădina Publică, cine ştie ce mai aflăm. Nu mă uitaţi, vă aştept cu interes comentariile.